Veelzijdig Boedapest

Deel 1: Boedapest

Onbewust tartten we het lot een klein beetje, door op 11 september het vliegtuig te nemen dat ons naar de eerste bestemming Boedapest zou brengen. We landden na de middag en werden persoonlijk afgehaald aan de luchthaven. Het was wel leuk om ons even VIP te voelen! De realiteit was iets minder glamoureus, we hadden namelijk voor ons eerste verblijf een appartement gehuurd en voor een klein prijsje konden we zo een shuttle-dienst naar het centrum aanvragen. Het was alleen jammer dat er ons ook een paar ferme regenbuien opwachtten…

boedapestEen gouden tip voor wie een verblijf zoekt in Boedapest: huur voor de duur van je vakantie een appartement via Entre Amis. De eigenaars zijn Belgen die een aantal appartementen in het centrum hebben gekocht en gerenoveerd om ze te kunnen verhuren. Intussen bieden ze zes verschillende appartementen in de stad aan. De locaties zijn geweldig en het interieur gewoon fantastisch en dat alles voor een heel democratische prijs! De ochtendwandeling naar de plaatselijke bakker of supermarkt namen we er dan ook graag bij.

Reken voor een citytrip in Boedapest toch zeker drie dagen om alles rustig te kunnen bezoeken. Wij splitsten ons bezoek vanzelfsprekend op in een dagje Boeda en een dagje Pest. Even voor de duidelijkheid: Boeda is het wat meer heuvelachtige gebied aan de rechteroever van de Donau, terwijl Pest het grotendeels vlakke gedeelte is aan de linkeroever.

In Pest is het heel gemakkelijk om je te oriënteren, het stadsgedeelte is heel vlak en de straten liggen er als een soort van dambordpatroon. Wij vertrokken langs het Parlementsgebouw en stapten zo langs de grote boulevards naar het Heldenplein. We besloten om daarna ook een bezoekje te brengen aan de zoo, maar we voelden ons achteraf toch een beetje schuldig. De meeste dieren zagen er namelijk vooral overvoed en futloos uit. Een bezoekje aan het kuuroord Széchenyibad was waarschijnlijk een beter idee geweest.

We hielden het dan maar bij een wandeling door het stadspark, waar we het Tijdwiel van Boedapest vonden. Het is een enorm wiel dat eigenlijk als een enorme zandloper dienst doet. Het wiel wordt telkens om middernacht op Nieuwjaar omgedraaid, het duurt dan ook een jaar voordat het zand volledig doorgelopen is.

Een van de beste adresjes om iets te gaan eten ligt trouwens ook in Pest. In het gastenboek van Entre Amis lazen we ontzettend veel positieve reacties over het restaurant Klassz, we wilden dit dan ook persoonlijk eens gaan uittesten op onze laatste avond. We moesten dan ook met volle overtuiging alle voorgangers bijtreden. Het eten is er voortreffelijk en ik heb er één van de allerbeste desserts ooit gegeten! Een absolute must voor wie op bezoek is in Boedapest!

Vanuit Boeda heb je dan weer het beste zicht op Pest. Vanuit de heuvels kijk je uit op het andere vlakke stadsgedeelte en een mooier zicht op het Parlement krijg je nergens! Wie zich fit genoeg voelt, kan de beklimming te voet doen, voor wie wat minder sportief aangelegd is, is er altijd nog het treintje.parlementEen van de leukste bezoeken die we toen deden, was een wandeling door het doolhof van het Boeda-kasteel. Je kwam er terecht in een soort van verlicht labyrint, waarbij je verschillende kamers met kunstwerken en beelden kon ontdekken. Heel sfeervol en interessant om te bezoeken, maar helaas werd het amper een jaar na ons bezoek gesloten. Enkel de site blijft nog over, voor wie toch nog een kijkje wil nemen.

Het bekendste monument in Boeda is uiteraard het Vissersbastion. Het is eigenlijk geen echte vestiging meer, maar je kan er genieten van een glaasje op het terras en van het prachtige uitzicht. Verder kan je heerlijk verdwalen in de heuvels en op zoek gaan naar de mooiste uitzichten op de verschillende bruggen die de stad aan de Donau rijk is.

vissersburchtAl denk ik dat mijn persoonlijke favoriet Budapest by night is. Op onze laatste avond boekten we nog een boottocht op de Donau, alle verlichte bruggen en monumenten maken dat de stad eigenlijk nog veel meer tot de verbeelding spreekt dan overdag. Aangezien we toen nog niet genoeg hadden van deze prachtige stad, besloten we om ’s avonds laat na de boottocht ook nog eens de Gellértheuvel te beklimmen.

Om eerlijk te zijn had één van mijn reisgenoten dat plan al lang voorgesteld, maar heeft even geduurd voordat we het plan ook effectief uitgevoerd hebben. Het bleek uiteindelijk de ideale afsluiter van het eerste luik van onze reis te zijn. Je moet er wat voor over hebben en even de beklimming te voet trotseren, maar je wordt beloond met een prachtig uitzicht! We zijn er dan ook eventjes blijven genieten!

donau

Advertenties

2 gedachtes over “Veelzijdig Boedapest

  1. Krijg al zin om er naartoe te vliegen!! Bedankt om ons mee te laten genieten van je reisverhaal.

  2. Boedapest staat op mijn to do lijst dit jaar! Ik ga zeker eens “entre amis” bekijken! Bedankt voor de tip 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s